AANBEVELINGEN

“Er zijn weinig boeken over ondernemerschap die de bedrijfseconomische en bedrijfskundige perspectieven combineren met een kijk op ondernemers die hun droom realiseren en bijdragen aan behoeften van anderen. Dit boek combineert een kijk op de mens als ondernemer met een bedrijfsmatige kijk op de onderneming. Vanuit de praktijk heeft Owen een bruikbaar en handzaam boek geschreven waarin de mens als ondernemer centraal staat. Vanuit de ondernemersvlieger worden ondernemende mensen uitgenodigd om te gaan spelen, ideeën uit te proberen, inzichten op te doen en je eigen kracht te ervaren. Dat maakt het boek waardevol voor mensen die al ondernemer zijn en hen die dat willen worden.”

 •  Jaap Boonstra, Hoogleraar Organisatiedynamiek, Esade Business School – Barcelona, Change Consultant

 

 

“Dit model heeft de kracht van eenvoud en kan een mooie gesprekstool met ondernemers zijn”.

 • Jacqueline Zuidweg, directeur Schuldhulpverlening, zakenvrouw van het jaar 2012

 

 

 “Ondernemen kun je of kun je niet. Je kunt er wel beter in worden. Om succesvol te zijn moet de visie vanuit je hart komen met het juiste gevoel. Dan is het geen werk meer, maar deel van je leven. Ik ga lachend de wereld rond en geniet van alles dat ik doe. Met dit mooie boek “Ondernemers Vlieger” van Owen de Vries heb je een goede handleiding om de verschillende facetten van het ondernemen onder de knie te krijgen. Ook zul je dingen van andere ondernemers in jezelf herkennen en dat kan de juiste richting geven aan de weg die je bent ingeslagen.”

 • Aad Ouborg,  multi ondernemer,eigenaar / directeur van de Ouborg Group, oprichter Princess

 

 

“Vanuit de ondernemersvlieger krijg je een helder, praktisch overzicht over het hele speelveld van ondernemerschap. Zo houd je het oog op de bal: het scheppen van waarde voor mens en samenleving.” 

 • Lans Bovenberg,  Professor of Economics, Tilburg University, winnaar Spinozaprijs

 

“Ondernemers kunnen m.b.v. de tool op eenvoudige manier de keten waarin ze zitten toetsen op duurzaamheid. Voor het onderwijs is deze tool interessant en bruikbaar voor docenten  omdat de tool makkelijk te bevatten is voor student en goed aansluit bij hun persoonlijke belevingswereld. Hierdoor ontstaan levendige discussies en debatten over duurzaamheid in de praktijk.  De tool roept een belangrijke vraag op: Welke duurzame keuzes maak ik ondanks de bijbehorende dilemma’s? ”

 • Marjan Minnesma, directeur Stichting Urgenda, spreker Duurzame Troonrede.

 

 

“Lean”

 • Erik Boer, directeur Amsterdam Center of Entrepreneurship

 

“Wat ben ik blij dat ik Owen heb leren kennen tijdens een netwerkbijeenkomst. De klik was er meteen omdat we een gemeenschappelijke deler hebben en dat is ondernemen vanuit het hart. Voor Het Activeringshuis zetten wij voor de trainingen de methodiek van de ondernemersvlieger in. Owen denkt mee schakelt op elk niveau en heeft het hart op de juiste plek. Ik beveel Owen van harte aan om zijn kijk en kennis op ondernemerschap met jullie te delen.”

 • Lucienda Dap, oprichtster Activeringshuis

 

‘De ondernemersvlieger is een overzichtelijk en goed onderbouwd model met onderliggende uitleg’.

 • Johan Puts, IMK – Senior Ondernemerscoach & Coördinator Starters – Instituut Midden- en Kleinbedrijf.

 

 

“Owen de Vries brengt helderheid en structuur in het bedrijf van mensen die hij adviseert en coacht. Dat is iets wat veel ondernemers hard nodig hebben”.

 • Farid Darkaoui, Startup en Scaleup expert & investeerder | Businesstrainer – Business Coach Breda

 

“Als ondernemerscoach was ik op zoek naar structuur om mijn cliënten, voornamelijk vrouwelijke, startende ZZP’ers, optimaal te kunnen begeleiden. Als snel bleek het boek “Ondernemers Vlieger –  Overzicht op Ondernemerschap” van Owen de Vries perfect aan te sluiten bij mijn doelgroep. Het boek leest makkelijk weg en is praktisch ingericht. Daarnaast heeft de samenwerking met Owen me geholpen om mijn klanten gestructureerd te helpen. We hebben inmiddels samen een ondernemerstraining ontwikkeld, die heel goed aanslaat. Het zet de ondernemers echt aan tot actie op hun eigen tempo. Als persoon is Owen een fijne zakenpartner, heeft veel kennis, is geduldig en heeft enorm veel passie voor het vak. Zijn praktijkvoorbeelden zijn enorm inspirerend.”

 • Petra Bosma, ondernemerscoach

 

“Nieuw – Inspirerend – Vertrouwd – Interactief – Ik kom erachter dat ik me nog meer moet verdiepen in wat ik wil en wat ik niet wil – Goede opzet – Fijn om terug te gaan naar het begin en stapsgewijs aan de slag te gaan – Ik vind het fijn dat we zo diep ingaan op de persoonlijke ontwikkeling en dat het uitgangspunt Ondernemen van uit je hart is. – De opbouw is erg fijn – Leerzaam en prikkelend – Helder – De vertaalslag van boek naar workshop is goed – Het zet me aan het denken – Goede onderlinge communicatie en sfeer.” Cijfer: gemiddeld 8,5

 • Cursisten van training “ondernemen vanuit je hart” bij het Activeringshuis van Lucienda Dap in Breda.

 

“Ik vind het erg prettig werken met Owen. Hij luistert naar je, denkt veel mee, en zorgt voor net dat extra steuntje in de rug. Ook zorgde hij ervoor dat de chaos in mijn hoofd wat meer structuur kreeg waardoor alles een stuk helderder werd! En dat alles altijd positief! Dankjewel voor alles!” 

 • Helena Otten, eigenaar Tattooshop, coachee & cursist Ondernemerstraining

 

 

“Als beginnende ondernemer heb ik de ondernemerscursus, gegeven door Owen & Petra, als heel waardevol/leerzaam ervaren. De cursus wordt in combinatie met Owen’s eigen boek ‘de ondernemersvlieger’ gegeven en combineert op deze manier zijn door de jaren heen verzamelde kennis, met een persoonlijke benadering. Tijdens de cursus wordt je heel fijn begeleid door een van de ondernemerscoaches, waarbij echt meegekeken werd naar ieders unieke onderneming. Wat ik het mooiste vond aan de cursus, is hoe simplistisch/ helder & diepgaand de aanpak is. Tijdens de cursus staat de ondernemer centraal en vanuit daar wordt de onderneming vormgegeven, zodat de onderneming als het ware een weerspiegeling wordt van de ondernemer. Ik heb tijdens de cursus op zowel persoonlijk, als zakelijk vlak veel groei door mogen maken & veel nieuwe inzichten mogen krijgen. Naar mijn mening is de cursus waardevol in elk stadium van het ondernemersschap. Of je nou, net als ik, alleen nog maar droomt van een eigen onderneming, of al een gevestigde ondernemer bent die zich meer wil verdiepen/ zijn kennis wil verbreden. Ik zou deze cursus aan iedereen aanraden die zich dieper wil verbinden met zichzelf, hun kennis wil vergroten & (vanuit hun hart) wil leren ondernemen!”

 • Jaimé Hagemeijer, cursist Ondernemerstraining

 

 

Wat mij in dit boek aanspreekt als ondernemer én als ondernemerscoach zijn de: hartgerichtheid, de focus op duurzaamheid en de intrigerende verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers. Met name de 7 hordes die vrouwen te overwinnen hebben om succesvol te zijn bieden goede handvatten voor mijn coachpraktijk. De R-cyclus die je als ondernemer in je bedrijf kunt toepassen, om je product- of dienststrategie te actualiseren, optimaliseren en verduurzamen: Rethink – Reprice – Refuse – Reduce – Repair – Refurbish – Re-use – Remanufacture – Repurpose – Recycle – Register & Recover, zijn absoluut een stimulans om volgend jaar gericht mee aan de slag te gaan. Dank!

 • Petra Hiemstra, Directeur Haagse Hoogvliegers

 

“We loved the book and the tone of voice. New10 is een online kredietverstrekker opgericht door ABN AMRO om ondernemers te helpen groeien. Dit doen we niet alleen door financiering te verlenen, maar ook door kennis en tools te delen. Door samen te werken met experts zoals Owen de Vries willen we ondernemers ondersteunen bij de groei van hun bedrijf.  De Ondernemersvlieger geeft ondernemers meer inzicht in ontwikkelpunten en biedt houvast bij het runnen van hun bedrijf.”

 • Natalia Yushkova – Marketing Manager NEW10

 

 

Een helder geschreven handboek wat zeer bruikbaar is als fundament voor de (startende) ondernemer en zijn onderneming. Blij te zien dat er ruim aandacht besteed  wordt aan een persoonlijke/ innerlijke ontdekkingstocht voor  de ( startende) ondernemer. Het ondernemen vanuit je hart, je passie , je werkelijke ik! Inmiddels is het boek inhoudelijk en positief getoetst in de praktijk.

 • Frank Gimbrère, Qredits ondernemerscoach, voormalig makelaar in Breda.

 

 

“Je moet goed weten waar je het over hebt om ondernemerschap in zijn essentie weer te geven. Dat is wat het boek doet. De essenties zijn scherp neergezet. En dan ontdek je “Ja dit klopt, zo zit het”. Door de scherpte ontdek je ook “nee dat is niet waar voor mij” en dan doet het boek toch zijn werk, je ontdekt jouw ondernemersschap! Heldere woorden in plezierige stijl geschreven om je ondernemerschap vorm te geven.”

 • Léon de Vries, Partner at Krauthammer, leiderschap en managementtrainingen

 

 

“De ondernemersvlieger is in al zijn eenvoud een super krachtig hulpmiddel voor het MKB of voor consultants in dit segment. De Ondernemers Vlieger is het businessplan in één overzichtelijk plaatje. Dit is de paraplu waar de ondernemerspraktijk onder te vangen is.”

 • Arnold van der Leden, KEI Consultancy, General Manager House of DJ’s

 

 

“Owen heeft een leuk en inzicht brengend boek geschreven over Ondernemen met je Hart. Hij koppelt analytische denkkracht aan gevoel en daar hebben we in ondernemersland wel behoefte aan.  Owen geeft je vleugels!”

“Afgelopen donderdag 8 oktober 2020 hebben wij als ESQ advocaten onze eerste Inspiratieavond gehad. Inspirerend betoog van Owen de Vries, schrijver van #Ondernemersvlieger. Na de pauze gingen we echt de diepte in. Hoe kan je als ondernemer relevant bezig zijn en wat is voor jou zingevend.”

 • Geert de Haas, advocaat ESQ advocaten

 

 

“De meerwaarde van het model zit in het openen van de ruimte waardoor je de kennis en het verhaal er achter spelenderwijs kunt doorvoeren!”. Het is prima op een visuele manier gebracht en is zeer geschikt voor consultancy in het MKB. Ondernemers zijn beelddenkers en zij kunnen hier goed mee werken. De vlieger maakt alles zeer goed tastbaar. Accountantsbureaus kunnen dit model gebruiken voor onderscheidend vermogen.

 • Henk Kievit, director Entrepreneurship, Nyenrode Business Universiteit

 

 

“De ondernemers Vlieger is ontworpen vanuit de mens en dus de ondernemer in het midden. Dat is prachtig! Dit sluit aan op toekomstige ontwikkelingen waarbij de mens steeds centraler gaat staan in plaats van efficiency, effectiviteit etc. Het model geeft op een pragmatische wijze aan hoe het ondernemersteam de zeven componenten uit het model, Mens, Vraag, Aanbod, Proces, Omzet, Kosten en Winst in balans weet te houden.”

 • Marijn Mulders, ondernemer, hoofddocent Avans Hogeschool, auteur van boek Business- & Managementmodellen, Noordhoff uitgevers.

 

 

De Ondernemers Vlieger laat de essentie van ondernemen goed zien. Het blijft natuurlijk een theoretisch model. En ik blijf altijd nieuwsgierig naar hoe je hieraan het beste handen en voeten kunt geven – Hier  moet ik nog mee aan de slag. Ga het zeker in ontwikkeling gebruiken – Tijdens de workshop was het me duidelijk hoe je hier alles aan op kon hangen – Weer een nieuwe theorie. Voegt weinig toe. – De Ondernemers Vlieger is een model waar je als beginnend ondernemer veel mee kan doen en moet je goed gaan gebruiken – Owen is kundig en behulpzaam, goede kennis van het business model, degelijke presentatie. Ook een prima verhaal

 • Cursisten, (door)starters van Brabantse Kempen Onderneemt.

 

 

“De Ondernemersvlieger heeft ervoor gezorgd dat ik mijn verhaal kon aanscherpen, verfijnen, verbeteren. Dat heeft mij geholpen om een enorme stap vooruit te zetten! And it feels good!!

Owen begrijpt heel goed dat hij met doe-volk te maken heeft. De opbouw, verfrissende voorbeelden en inzichten in het boek maken dat het invullen van je ondernemingsplan minder gecompliceerd wordt. Nieuwe ideeën komen naar boven, mijn creativiteit groeit steeds meer naarmate ik verder lees in het boek. Iedere ochtend lees ik een aantal bladzijdes uit de Ondernemersvlieger en ik geniet van het menselijke karakter in het boek. Ondernemen vanuit het hart. Het sluit zo mooi aan bij wat ik deze wereld te brengen heb. Ik snap steeds beter welke richting ik op moet gaan. Heel fijn dat je met Lucienda Dap en haar team samenwerkt en ik ben blij dat ik jou mag meemaken, want ik vind je vanaf het begin al een inspirerend persoon! Ik zie ook erg uit naar de volgende sessie!

 • Dana Paat, dé rugtrainingspecialist van Breda

 

 

“De Ondernemersvlieger heeft me geholpen een duidelijk beeld te vormen van wat ik wil en kan aanbieden. Het boek trekt het je mee in een serieus en gedegen zelfonderzoek wat je hard nodig hebt als je voor jezelf wilt beginnen. De opzet is duidelijk en overzichtelijk. Het is soepel geschreven met realistische voorbeelden en een menselijke benadering wat het heel toegankelijk maakt voor iemand zoals ik met weinig kennis op dit gebied. Ondernemen vanuit je hart heeft mij doen inzien dat ik wel degelijk een ondernemer ben en me het inzicht gegeven dat juist ik als persoon met mijn eigen normen en waarden de belangrijkste basis van mijn onderneming vorm. De cursus gebaseerd op het boek samen met de indrukwekkende begeleiding van Owen en de andere coaches van het Activeringshuis heeft ervoor gezorgd dat ik met plezier en positief resultaat een bedrijf aan het opstarten ben.”

 • Jira Verkooijen, schilder

 

 

“Een intuïtief, laagdrempelig frame / hulpmiddel voor economie onderwijs. Een vereenvoudiging van Business Model Canvas. (C)lean.”

 • Sjoerd van Dommelen, Senior medewerker Economische Zaken 

 

 

“Ik ken Owen al heel wat jaren. Eerst als collega bij ABN AMRO maar al snel werden wij goede vrienden. Owen is een geweldig mens met oog voor de ander, de dieren en de natuur. Wij sparren vaak met elkaar en zo werd ik ook een beetje meegenomen in de ontwikkeling van zijn nieuwe boek ” De Ondernemers Vlieger”. Het boek werd in november 2019 gelanceerd. Ik heb het boek gekocht en ben het gaan lezen. Een boek over de aspecten van ondernemerschap… dan verwacht je een bedrijfskundig boek en niet dat het boek je meteen pakt, dat je door wilt lezen ook al moet je nog veel andere dingen doen…dat je aan het denken wordt gezet…” hoe zit dat eigenlijk bij mij?” Wat ik ook leuk vind is dat ik Owen herken in het boek. Het is eigen en vanuit het hart geschreven. Echt een handboek voor iedereen die met ondernemerschap te maken heeft of krijgt!!”

 • Annette Vermeer, bedrijfsadviseur MKB

 

“De Ondernemers Vlieger geeft overzicht aan ondernemers over ondernemen. Het is direct toepasbaar.”

 • Peter Princen: Directeur Werkplaats Breda, Business Coach, directeur Stichting Brabantse Ondernemers voor Ondernemers 
 
 
“Wat mij als software consultant het meest inspirerende was het vijfde type intelligentie. Dat er naast IQ, EQ, SQ en FQ ook nog zoiets bestaat als OQ – overzichtsintelligentie. Mooi woord voor een concept wat vaak in de dagelijkse praktijk van software ontwikkeling nogal eens uit het oog verloren gaat.Ik heb met veel plezier je boek Ondernemersvlieger gelezen. Het leest prettig en het is een zeer inspirerend boek. “
 • Jean-Paul Rommens, Emfasiri Consultancy BV

 

HR is er voor het waarmaken van onderneming doelstellingen. Niet door dienend te zijn aan het management, maar door met een constructief kritische houding het management van advies en ondersteuning te voorzien en te helpen een gezonde balans te houden in de (soms tegenstrijdige) belangen. Juist die niet volgzame, maar kritische houding draagt bij aan organisatie ontwikkeling en helpt de ondernemer zijn organisatie tot volle bloei te brengen. Inhoudelijk heb ik niet veel toe te voegen. Overzichtelijk, to-the-point en in heldere taal weg gezet, wat je in heel je boek doet. Dat maakt het heel prettig leesbaar!

 • Ingrid van Haarlem, HR specialist

 

” In al die jaren die ik Owen ken is mij heel duidelijk geworden dat hij alles vanuit zijn hart doet. Dit siert hem en het siert ook het boek “Ondernemersvlieger” dat hij heeft geschreven. Hij beschrijft zijn visie op het leven en ondernemerschap nadrukkelijk “op” en “in” zijn boek. De kaft toont al zijn uitgangspunt “ondernemen vanuit je hart” wat een belangrijke basis is hoe je de touwtjes van de vlieger gaat vasthouden. Vanuit je hart bepaal je wie je als mens bent en op basis van het bewustzijn hiervan werkt het beter om de vlieger goed in de lucht te houden. In het boek wordt “de vlieger” dan ook zeer werkbaar en zeer leesbaar beschreven: de bedrijfseconomische en bedrijfskundige aspecten waar je als ondernemer mee te maken krijgt en hoe je die vanuit je (ondernemers)hart kan benaderen. “De ondernemersvlieger” is een boek op het ondernemerslijf geschreven!”

 • Jan Michielse – Eigenaar “OOG4MKB Consultancy”

 

“De Ondernemers Vlieger is een praktisch model voor ondernemers: laagdrempelig en makkelijk te begrijpen. Je kunt het gebruiken als uitgangspunt voor businessplannen”.

 • Freek Kraus: Marketeer / marktonderzoeker en Business Coach in Breda.

 

“De Ondernemers Vlieger geeft inzicht en is zeer goed te gebruiken als onderdeel van startersbegeleiding

 • Linda Pijpers, interim Pharmaceutical Supply Chain Management

 

“De Ondernemers Vlieger is een klantgericht model”.

 • Ton Rodenburg, Directeur ARA, Marketingbureau, Rotterdam.

 

“N.a.v. een bijeenkomst van New Financial Forum van Willem Vreeswijk een inspirerende ontmoeting met Owen de Vries, wie onlangs het boek “Ondernemers Vlieger” uitbracht. Een kapstok voor ondernemerschap. Met belangstelling ga ik zijn boek lezen waarbij vooral het holistische in het model mij aanspreekt. Een eigen “totaal” model durven schrijven vraagt lef en doorzettingsvermogen. Respect en felicitaties Owen”

 • Maurice van den Hemel FVP – Eigenaar “Gewoon Lekker Leven”

 

Het leest als een werkboek. Door de vragen en de voorbeelden zet het boek mij aan het denken. Hoe zit dit en hoe zit dat bij mij?”

 • Odet Sleeswijk, senior loopbaan / coach / trainer

 

“Het boek ondernemersvlieger is waar ondernemers/ ondernemende mensen de puurheid van ondernemerschap kunnen lezen. De workshops van Owen de Vries geven hierop een verdieping met praktisch leerstof om het ondernemerschap helemaal te ervaren/ beleven. ”

 • Jan de Kock, Duurzaamheid Centraal

 

“Ik vind het een goed boek en leuk om te lezen. Het leest lekker simpel, en de quotes en je persoonlijke ervaringen maken het een sterk verhaal. In het begin dacht ik pff weer zo’n saai studieboek maar die mening veranderde snel. Vooral de inleiding is erg sterk. Hier benoem je dat veel mensen zeggen ‘oh weer zo’n zelfde studieboek’ maar dit standpunt laat je snel ontkrachten door het voorbeeld van de wereldkaart. Als studieboek voor studenten denk ik dat je heel goed doet aan het gebruik van persoonlijke verhalen en het gebruik van quotes. De concrete voorbeelden in het boek maken het verhaal sterkt. De voorbeelden zijn lekker simpel, hieraan ontbreekt het vaak aan in andere studieboeken.

Over waarden: Waarom werkt de een bij een slachterij en de ander in een verpleeghuis? We hebben deze vraag al eens eerder met elkaar besproken. Toen reageerde ik dat het me niet uitmaakte waar ik zou werken zolang ik de werkzaamheden maar leuk vond. Momenteel ben ik van mening veranderd en maakt het me wel uit bij wat voor soort bedrijf ik werk. Ik denk dat deze verandering van mening vooral komt door het opdoen van werkervaring, zo kan je het toch echt ervaren. 
 
Bij mijn huidige baan (adviesbureau in huisvesting) kijken we niet alleen wat de medewerkers nodig hebben qua kantooromgeving maar kijken we ook naar de reden waarom ze bij het bedrijf werken. We kijken hier vooral welke waarden de werknemers hebben en hoe ze terugkomen in de bedrijfsvoering. We noemen dit het spirituele deel van de kantooromgeving. Bedankt voor je boek en veel succes met de verspreiding ervan!”
 • Janne van der Lee, bedrijfsadviseur Qwinq, voormalig student Avans
 
 
” Ik zou dit boek aanbevelen! Het is mij opgevallen dat er tegenwoordig niet zoiets meer bestaat als ondernemen. Een opleiding tot ondernemer bestaat helaas niet. Er worden al gelijk categorieën bij genoemd, zoals productmanager of marktonderzoeker. Toen ik klein was keek ik het Tv-programma: ‘De beste ondernemer van Nederland’. Toen riep ik direct: ik wil ondernemer worden. Maar toen dat helemaal niet bleek te zijn wat ik dacht wat het was (volgens de aflevering) was dat heel jammer. Maar door dit boek realiseerde ik mij dat er zeker zoiets bestaan als ondernemen. Het heeft mij een idee gegeven welke kanten je ermee opkan.  
 
Dit boek zou ik aanraden aan beginnende ondernemers of ondernemers die even vast lopen in hun zicht op de onderneming. En aan studenten. Het geeft een goed inzicht in de verschillende aspecten, kansen en bedreigingen van de onderneming. Door dit boek ga je nadenken welke gevolgen er zitten aan de beslissingen die er zijn genomen of die je wilt nemen.” 
 • Evelien Kusters, student Marketing Avans Hogeschool
 
 
“Een boek voor ondernemers over de afstemming tussen vraag en aanbod, de processen die nodig zijn om
de brug te slaan tussen vraag en aanbod.  Hoe wordt er naar de risico’s voor de ondernemer, onderneming en de omgeving gekeken? Het model ‘Ondernemers Vlieger’ brengt al deze aspecten voor de ondernemer eenvoudig in kaart, het helpt de ondernemer in de behoefte van oriëntatie en het verkrijgen van overzicht. De auteur is een zelfstandig bedrijfsadviseur, adviseert mkb-ers bij het toekomstbestendig maken van het bedrijf.
 
Het model ‘Ondernemers Vlieger’ biedt ondernemers overzicht waardoor ze bij de essentie van het ondernemen
kunnen blijven. Duurzaamheid in ruime zin is de oplossing voor de huidige problemen in de maatschappij,
hiervoor is integraal ondernemerschap nodig. De interviews met andere ondernemers in het boek helpen je
om de juiste richting te geven aan de weg die je bent ingeslagen. Een boek voor ondernemers en voor
studenten die hun vaardigheden voor integraal ondernemerschap willen ontwikkelen en vergroten.”
 • Recensent: Peter van den Berg, NBD Biblion, Afd. Redactie