AANBEVELINGEN

“Er zijn weinig boeken over ondernemerschap die de bedrijfseconomische en bedrijfskundige perspectieven combineren met een kijk op ondernemers die hun droom realiseren en bijdragen aan behoeften van anderen. Dit boek combineert een kijk op de mens als ondernemer met een bedrijfsmatige kijk op de onderneming. Vanuit de praktijk heeft Owen een bruikbaar en handzaam boek geschreven waarin de mens als ondernemer centraal staat. Vanuit de ondernemersvlieger worden ondernemende mensen uitgenodigd om te gaan spelen, ideeën uit te proberen, inzichten op te doen en je eigen kracht te ervaren. Dat maakt het boek waardevol voor mensen die al ondernemer zijn en hen die dat willen worden.”

 •  Jaap Boonstra, Hoogleraar Organisatiedynamiek, Esade Business School – Barcelona, Change Consultant

 

 “Ondernemen kun je of kun je niet. Je kunt er wel beter in worden. Om succesvol te zijn moet de visie vanuit je hart komen met het juiste gevoel. Dan is het geen werk meer, maar deel van je leven. Ik ga lachend de wereld rond en geniet van alles dat ik doe. Met dit mooie boek “Ondernemers Vlieger” van Owen de Vries heb je een goede handleiding om de verschillende facetten van het ondernemen onder de knie te krijgen. Ook zul je dingen van andere ondernemers in jezelf herkennen en dat kan de juiste richting geven aan de weg die je bent ingeslagen.”

 • Aad Ouborg,  multi ondernemer,eigenaar / directeur van de Ouborg Group, oprichter Princess

 

“Dit model heeft de kracht van eenvoud en kan een mooie gesprekstool met ondernemers zijn”.

 • Jacqueline Zuidweg, directeur Schuldhulpverlening, zakenvrouw van het jaar 2012

 

“Vanuit de ondernemersvlieger krijg je een helder, praktisch overzicht over het hele speelveld van ondernemerschap. Zo houd je het oog op de bal: het scheppen van waarde voor mens en samenleving.” 

 • Lans Bovenberg,  Professor of Economics, Tilburg University, winnaar Spinozaprijs

 

“Lean”

 • Erik Boer, directeur Amsterdam Center of Entrepreneurship

 

“Ondernemers kunnen m.b.v. de tool op eenvoudige manier de keten waarin ze zitten toetsen op duurzaamheid. Voor het onderwijs is deze tool interessant en bruikbaar voor docenten  omdat de tool makkelijk te bevatten is voor student en goed aansluit bij hun persoonlijke belevingswereld. Hierdoor ontstaan levendige discussies en debatten over duurzaamheid in de praktijk.  De tool roept een belangrijke vraag op: Welke duurzame keuzes maak ik ondanks de bijbehorende dilemma’s? ”

 • Marjan Minnesma, directeur Stichting Urgenda, spreker Duurzame Troonrede.

 

“Nieuw – Inspirerend – Vertrouwd – Interactief – Ik kom erachter dat ik me nog meer moet verdiepen in wat ik wil en wat ik niet wil – Goede opzet – Fijn om terug te gaan naar het begin en stapsgewijs aan de slag te gaan – Ik vind het fijn dat we zo diep ingaan op de persoonlijke ontwikkeling en dat het uitgangspunt Ondernemen van uit je hart is. – De opbouw is erg fijn – Leerzaam en prikkelend – Helder – De vertaalslag van boek naar workshop is goed – Het zet me aan het denken – Goede onderlinge communicatie en sfeer.” Cijfer: gemiddeld 8,5

 • Cursisten van training “ondernemen vanuit je hart” bij het Activeringshuis van Lucienda Dap in Breda.

 

Wat mij in dit boek aanspreekt als ondernemer én als ondernemerscoach zijn de: hartgerichtheid, de focus op duurzaamheid en de intrigerende verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers. Met name de 7 hordes die vrouwen te overwinnen hebben om succesvol te zijn bieden goede handvatten voor mijn coachpraktijk. De R-cyclus die je als ondernemer in je bedrijf kunt toepassen, om je product- of dienststrategie te actualiseren, optimaliseren en verduurzamen: Rethink – Reprice – Refuse – Reduce – Repair – Refurbish – Re-use – Remanufacture – Repurpose – Recycle – Register & Recover, zijn absoluut een stimulans om volgend jaar gericht mee aan de slag te gaan. Dank!

 • Petra Hiemstra, Directeur Haagse Hoogvliegers

 

“We loved the book and the tone of voice. New10 is een online kredietverstrekker opgericht door ABN AMRO om ondernemers te helpen groeien. Dit doen we niet alleen door financiering te verlenen, maar ook door kennis en tools te delen. Door samen te werken met experts zoals Owen de Vries willen we ondernemers ondersteunen bij de groei van hun bedrijf.  De Ondernemersvlieger geeft ondernemers meer inzicht in ontwikkelpunten en biedt houvast bij het runnen van hun bedrijf.”

 • Natalia Yushkova – Marketing Manager NEW10

 

 

Een helder geschreven handboek wat zeer bruikbaar is als fundament voor de (startende) ondernemer en zijn onderneming. Blij te zien dat er ruim aandacht besteed  wordt aan een persoonlijke/ innerlijke ontdekkingstocht voor  de ( startende) ondernemer. Het ondernemen vanuit je hart, je passie , je werkelijke ik! Inmiddels is het boek inhoudelijk en positief getoetst in de praktijk.

 • Frank Gimbrère, Qredits ondernemerscoach, voormalig makelaar in Breda.

 

 

“De ondernemersvlieger is in al zijn eenvoud een super krachtig hulpmiddel voor het MKB of voor consultants in dit segment. De Ondernemers Vlieger is het businessplan in één overzichtelijk plaatje. Dit is de paraplu waar de ondernemerspraktijk onder te vangen is.”

 • Arnold van der Leden, KEI Consultancy, General Manager House of DJ’s

 

 

“Owen heeft een leuk en inzicht brengend boek geschreven over Ondernemen met je Hart. Hij koppelt analytische denkkracht aan gevoel en daar hebben we in ondernemersland wel behoefte aan.  Owen geeft je vleugels!”

 • Geert de Haas, advocaat ESQ advocaten

 

 

“De meerwaarde van het model zit in het openen van de ruimte waardoor je de kennis en het verhaal er achter spelenderwijs kunt doorvoeren!”. Het is prima op een visuele manier gebracht en is zeer geschikt voor consultancy in het MKB. Ondernemers zijn beelddenkers en zij kunnen hier goed mee werken. De vlieger maakt alles zeer goed tastbaar. Accountantsbureaus kunnen dit model gebruiken voor onderscheidend vermogen.

 • Henk Kievit, director Entrepreneurship, Nyenrode Business Universiteit

 

“De ondernemers Vlieger is ontworpen vanuit de mens en dus de ondernemer in het midden. Dat is prachtig! Dit sluit aan op toekomstige ontwikkelingen waarbij de mens steeds centraler gaat staan in plaats van efficiency, effectiviteit etc. Het model geeft op een pragmatische wijze aan hoe het ondernemersteam de zeven componenten uit het model, Mens, Vraag, Aanbod, Proces, Omzet, Kosten en Winst in balans weet te houden.”

 • Marijn Mulders, ondernemer, hoofddocent Avans Hogeschool, auteur van boek Business- & Managementmodellen, Noordhoff uitgevers.

 

 

De Ondernemers Vlieger laat de essentie van ondernemen goed zien. Het blijft natuurlijk een theoretisch model. En ik blijf altijd nieuwsgierig naar hoe je hieraan het beste handen en voeten kunt geven – Hier  moet ik nog mee aan de slag. Ga het zeker in ontwikkeling gebruiken – Tijdens de workshop was het me duidelijk hoe je hier alles aan op kon hangen – Weer een nieuwe theorie. Voegt weinig toe. – De Ondernemers Vlieger is een model waar je als beginnend ondernemer veel mee kan doen en moet je goed gaan gebruiken – Owen is kundig en behulpzaam, goede kennis van het business model, degelijke presentatie. Ook een prima verhaal

 • Cursisten, (door)starters van Brabantse Kempen Onderneemt.

 

“Owen begrijpt heel goed dat hij met doe-volk te maken heeft. De opbouw, verfrissende voorbeelden en inzichten in het boek maken dat het invullen van je ondernemingsplan minder gecompliceerd wordt. Nieuwe ideeën komen naar boven, mijn creativiteit groeit steeds meer naarmate ik verder lees in het boek. Iedere ochtend lees ik een aantal bladzijdes uit de Ondernemersvlieger en ik geniet van het menselijke karakter in het boek. Ondernemen vanuit het hart. Het sluit zo mooi aan bij wat ik deze wereld te brengen heb. Ik snap steeds beter welke richting ik op moet gaan. Heel fijn dat je met Lucienda Dap en haar team samenwerkt en ik ben blij dat ik jou mag meemaken, want ik vind je vanaf het begin al een inspirerend persoon! Ik zie ook erg uit naar de volgende sessie!

 • Dana Paat, dé rugtrainingspecialist van Breda

 

 

“Een intuïtief, laagdrempelig frame / hulpmiddel voor economie onderwijs. Een vereenvoudiging van Business Model Canvas. (C)lean.”

 • Sjoerd van Dommelen, Senior medewerker Economische Zaken 

 

 

“Ik ken Owen al heel wat jaren. Eerst als collega bij ABN AMRO maar al snel werden wij goede vrienden. Owen is een geweldig mens met oog voor de ander, de dieren en de natuur. Wij sparren vaak met elkaar en zo werd ik ook een beetje meegenomen in de ontwikkeling van zijn nieuwe boek ” De Ondernemers Vlieger”. Het boek werd in november 2019 gelanceerd. Ik heb het boek gekocht en ben het gaan lezen. Een boek over de aspecten van ondernemerschap… dan verwacht je een bedrijfskundig boek en niet dat het boek je meteen pakt, dat je door wilt lezen ook al moet je nog veel andere dingen doen…dat je aan het denken wordt gezet…” hoe zit dat eigenlijk bij mij?” Wat ik ook leuk vind is dat ik Owen herken in het boek. Het is eigen en vanuit het hart geschreven. Echt een handboek voor iedereen die met ondernemerschap te maken heeft of krijgt!!”

 • Annette Vermeer, bedrijfsadviseur MKB

 

“De Ondernemers Vlieger geeft overzicht aan ondernemers over ondernemen. Het is direct toepasbaar.”

 • Peter Princen: Directeur Werkplaats Breda, Business Coach, directeur Stichting Brabantse Ondernemers voor Ondernemers 

 

 

” In al die jaren die ik Owen ken is mij heel duidelijk geworden dat hij alles vanuit zijn hart doet. Dit siert hem en het siert ook het boek “Ondernemersvlieger” dat hij heeft geschreven. Hij beschrijft zijn visie op het leven en ondernemerschap nadrukkelijk “op” en “in” zijn boek. De kaft toont al zijn uitgangspunt “ondernemen vanuit je hart” wat een belangrijke basis is hoe je de touwtjes van de vlieger gaat vasthouden. Vanuit je hart bepaal je wie je als mens bent en op basis van het bewustzijn hiervan werkt het beter om de vlieger goed in de lucht te houden. In het boek wordt “de vlieger” dan ook zeer werkbaar en zeer leesbaar beschreven: de bedrijfseconomische en bedrijfskundige aspecten waar je als ondernemer mee te maken krijgt en hoe je die vanuit je (ondernemers)hart kan benaderen. “De ondernemersvlieger” is een boek op het ondernemerslijf geschreven!”

 • Jan Michielse – Eigenaar “OOG4MKB Consultancy”

 

“De Ondernemers Vlieger is een praktisch model voor ondernemers: laagdrempelig en makkelijk te begrijpen. Je kunt het gebruiken als uitgangspunt voor businessplannen”.

 • Freek Kraus: Marketeer / marktonderzoeker en Business Coach in Breda.

 

“De Ondernemers Vlieger geeft inzicht en is zeer goed te gebruiken als onderdeel van startersbegeleiding

 • Linda Pijpers, interim Pharmaceutical Supply Chain Management

 

“De Ondernemers Vlieger is een klantgericht model”.

 • Ton Rodenburg, Directeur ARA, Marketingbureau, Rotterdam.

 

“N.a.v. een bijeenkomst van New Financial Forum van Willem Vreeswijk een inspirerende ontmoeting met Owen de Vries, wie onlangs het boek “Ondernemers Vlieger” uitbracht. Een kapstok voor ondernemerschap. Met belangstelling ga ik zijn boek lezen waarbij vooral het holistische in het model mij aanspreekt. Een eigen “totaal” model durven schrijven vraagt lef en doorzettingsvermogen. Respect en felicitaties Owen”

 • Maurice van den Hemel FVP – Eigenaar “Gewoon Lekker Leven”

 

Het leest als een werkboek. Door de vragen en de voorbeelden zet het boek mij aan het denken. Hoe zit dit en hoe zit dat bij mij?”

 • Odet Sleeswijk, senior loopbaan / coach / trainer

 

“Het boek ondernemersvlieger is waar ondernemers/ ondernemende mensen de puurheid van ondernemerschap kunnen lezen. De workshops van Owen de Vries geven hierop een verdieping met praktisch leerstof om het ondernemerschap helemaal te ervaren/ beleven. ”

 • Jan de Kock, Duurzaamheid Centraal

 

 

“Ik vind het een goed boek. Het leest lekker simpel, en de quotes en je persoonlijke ervaringen maken het een sterk verhaal.”

 • Janne van der Lee, bedrijfsadviseur Qwinq, voormalig student Avans
 
 
“Een boek voor ondernemers over de afstemming tussen vraag en aanbod, de processen die nodig zijn om
de brug te slaan tussen vraag en aanbod.  Hoe wordt er naar de risico’s voor de ondernemer, onderneming en de omgeving gekeken? Het model ‘Ondernemers Vlieger’ brengt al deze aspecten voor de ondernemer eenvoudig in kaart, het helpt de ondernemer in de behoefte van oriëntatie en het verkrijgen van overzicht. De auteur is een zelfstandig bedrijfsadviseur, adviseert mkb-ers bij het toekomstbestendig maken van het bedrijf.
 
Het model ‘Ondernemers Vlieger’ biedt ondernemers overzicht waardoor ze bij de essentie van het ondernemen
kunnen blijven. Duurzaamheid in ruime zin is de oplossing voor de huidige problemen in de maatschappij,
hiervoor is integraal ondernemerschap nodig. De interviews met andere ondernemers in het boek helpen je
om de juiste richting te geven aan de weg die je bent ingeslagen. Een boek voor ondernemers en voor
studenten die hun vaardigheden voor integraal ondernemerschap willen ontwikkelen en vergroten.”
 • Recensent: Peter van den Berg, NBD Biblion, Afd. Redactie